Δαμιανός

Δαμιανός
I
(2ος αι. μ.Χ.). Σοφιστής από την Έφεσο. Συνέβαλε πολύ στον εξωραϊσμό της πόλης και δίδαξε δωρεάν στους φτωχούς.
II
Όνομα αγίων της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας.
1. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Άγιος της Κυπριακής Εκκλησίας, όπως και ο διάδοχός του Σωφρόνιος. Η μνήμη τους τιμάται στις 8 Δεκεμβρίου.
2. Οσιομάρτυρας. Ιδρυτής της μονής του Προδρόμου στον Όλυμπο, μαρτύρησε στη Λάρισα το 1568. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Φεβρουαρίου.
III
Όνομα επισκόπων της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας.
1. Ο Δορυστόλου, αρχιεπίσκοπος Βουλγαρίας (10oς αι.). Στην εποχή του η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναγνωρίστηκε ως πατριαρχείο με την ανοχή του οικουμενικού πατριαρχείου. Εκθρονίστηκε το 971 από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή και το πατριαρχείο υποβιβάστηκε σε αρχιεπισκοπή.
2. Επίσκοπος Παβίας (685-715). Ως πρεσβύτερος πήρε μέρος στη σύνοδο των Μεδιολάνων (679-680) και με εντολή της έγραψε επιστολή προς τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’, στην οποία αναγνωρίζονται δύο φυσικές θελήσεις και ενέργειες στον Χριστό. Ο Δ. πέθανε στις 12 Απριλίου 715 στην Παβία. Τιμάται από τη Δυτ. Εκκλησία ως άγιος.
IV
Όνομα πατριαρχών της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας.
1. Κόπτης πατριάρχης Αλεξανδρείας (578-605). Καταπολεμώντας τον τριθεϊσμό του Ιωάννη του Φιλόπονου, δημιούργησε δικό του δογματικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας αποτελούν ιδιαίτερες θεότητες, ξεχωριστές από τον κοινό θεό, στον οποίο όμως μετέχουν. Οι οπαδοί του ονομάστηκαν Σεβηρίτες, Θεοδοσιανοί, ΔαμιανοίΑγγελίτες, αλλά μετά τον θάνατό του προσχώρησαν στις τάξεις των μονοφυσιτών, στη σύνοδο της Αλεξάνδρειας του 609.
2. Δ. (κοσμικό όνομα Δημήτριος, 1848 – 1931). Πατριάρχης Ιεροσολύμων (1897-1931). Το 1893 διορίστηκε πατριαρχικός έξαρχος στη Βηθλεέμ και στη συνέχεια αναγορεύτηκε αρχιεπίσκοπος Φιλαδελφείας. Όταν τον Φεβρουάριο του 1897 πέθανε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Γεράσιμος, ο Δ. εξελέγη τοποτηρητής και τον Ιούλιο πατριάρχης Ιεροσολύμων.
V
(τέλη 18ου – αρχές 19ου αι.). Μοναχός και αγιογράφος. Τοιχογράφησε την εκκλησία του Σταυρού στην Ανεμούτσα του Πηλίου, που καταστράφηκε στους σεισμούς του 1955.
VI
Επώνυμο οικογένειας αγωνιστών του 1821, από την Ύδρα.
1. Ιωάννης. Πολέμησε στο Τσαγγλί, στη Σάμο κ.α.
2. Μοναχός. Καταγόταν από τη Βόνιτσα. Επικεφαλής σώματος που συγκρότησε ο ίδιος από Ακαρνάνες, πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Ήταν μεταξύ αυτών που κάηκαν στον Ανεμόμυλο κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου.
3. Νικόλαος. Πριν από την Επανάσταση υπηρετούσε στον τουρκικό στόλο. Όταν βρισκόταν στο Μούρτο και αποκαλύφθηκε η συνωμοσία του Εμμ. Γκιούστου για την ανατίναξη του τουρκικού στόλου, οι Τούρκοι τον απαγχόνισαν.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • Δαμιανός — masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Δαμιανός, Αλέξης — (Αθήνα 1921 –). Ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και παραγωγός. Πολύπλευρο ταλέντο, σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1946 πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο Θέατρο των… …   Dictionary of Greek

  • Τσώνης, Δαμιανός — Φλογερός ρασοφόρος και αγωνιστής του 1821. Καταγόταν από τα Κουτουλίστια, τα σημερινά Κρυονέρια της Ναυπακτίας, προερχόταν από το γένος των Τσουνοπολαίων και το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος. Στα παιδικά χρόνια είχε ασκήσει το πατρογονικό… …   Dictionary of Greek

  • Δαμιανοῦ — Δαμιανός masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Δαμιανέ — Δαμιανός masc voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Δαμιανῷ — Δαμιανός masc dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Δαμιανόν — Δαμιανός masc acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Κοσμάς — I Ορεινός οικισμός (υψόμ. 1.140 μ., 581 κάτ.) στην πρώην επαρχία Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, 115 χλμ. ΝΑ της Τρίπολης. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης κοινότητας. II… …   Dictionary of Greek

  • Дамиан (архиепископ Синайский) — В Википедии есть статьи о других людях с именем Дамиан (значения). Архиепископ Дамиан Δαμιανός Σαμαρτζής Архиепископ Синайский, Фаранский и Раифский c  …   Википедия

  • Дамианос, Константинос — Константинос Дамианос греч. Κωνσταντίνος Δαμιανός Дата рождения 1853 год(1853) Место рождения остров Идра …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”